Tilmeld nyhedsbrev
PotilasLääkäri

Hyönteisten puremat ja pistot:

Kirppujen torjuminen

Kaikilla koirilla ja kissoilla voi olla kirppuja. On lähes mahdotonta estää eläimiä saamasta niitä. Mutta kirppuja voidaan torjua tai niiden määrä voidaan pitää niin vähäisenä, että niistä ei ole haittaa ihmisille eikä eläimille.
 
Kirppujen torjuminen kannattaa aloittaa heti, kun kotiin tulee lemmikkieläin.
 
Voit torjua kirppuja siivoamalla perusteellisesti ja käyttämällä erilaisia hyönteismyrkkyjä.
 
Puhdistaminen
Pidä lemmikkisi ja niiden nukkumapaikat mahdollisimman puhtaina. Harjaa ja pese eläinten turkit. Pölynimuroi niiden nukkumapaikat sekä lattiat ja matot perusteellisesti.
 
Permetriini
Permetriiniä voidaan käyttää aikuisten kirppujen hävittämiseen. Tätä ainetta on saatavana suihkeena. Sitä voidaan käyttää sekä eläimiin että ympäristöön.
 
Metopreeni
Metopreeni estää kirppujen munia kuoriutumasta ja aiheuttaa kirppujen toukkien kuoleman ennen niiden kasvamista aikuisiksi. Tämä aine ei kuitenkaan vaikuta aikuisiin kirppuihin.
 
Metopreeni ei ole myrkyllistä ihmisille. Sitä voidaan käyttää sekä eläimiin että niiden ympäristöön. Kirput voidaan torjua käyttämällä metopreeniä noin kerran kuukaudessa alkukesästä jouluun.
 
Kirppukaulapanta
Kirppukaulapanta soveltuu hyvin täydentäjäksi kirppuja torjuttaessa, mutta sitä ei voi suositella käytettäväksi pelkästään. Muunkinlaista torjuntaa tarvitaan, kuten aiemmin on kerrottu. Huomaa, että kirppukaulapanta toimii usein ilmoitettua lyhyemmän ajan, ja että se tepsii vain eläimessä oleviin kirppuihin. Kirppukaulapanta ei vaikuta eläimen ympäristössä, esimerkiksi sen korissa majaileviin kirppuihin. Jos torjut kirppuja vain kirppukaulapannan avulla, kirpuista tulee entistä pahempi riesa ihmisille, sillä ne hakeutuvat pois lemmikeistä.