Tilmeld nyhedsbrev
PotilasLääkäri

Luomet ja maligni melanooma (MM):

Luomet

Yleiset syntymämerkit jaetaan sen mukaan, missä luomisolut sijaitsevat epidermiksen basaalimembraaniin nähden.
 
Junction-luomessa luomisolut sijaitsevat basaalimembraanin epidermaalisella puolella. Kliinisesti nämä luomet ovat tavallisesti litteitä.
 
  
 
Dermaaliluomet lähtevät ihon kollageenia ja elastisia kuituja sisältävästä sidekudoksesta. Nämä luomet ovat usein kohollaan ja saattavat muistuttaa ulkonäöltään nänniä. Potilaat valittavat usein, että ne tarttuvat vaatteisiin. Ne voidaan poistaa tangentiaalieksisiolla, ts. leikata ihon pinnan mukaisesti. Poistosta vastaavalla ihotautilääkärillä on oltava asiantuntemusta dermatoskopiasta.
 
 
Yhdistelmäluomella on sekä epidermaalinen että dermaalinen komponentti. Koska luomisolut 'täyttävät' alhaalta päin ihon päällikerroksen, ne ovat usein palpoitavissa.
 
 
 
Kongenitaaliset luomet ovat läsnä syntyessä. Dermatoskopiassa niillä on tavallisesti yksinomaan globulaarinen tai mukulakivimäinen muoto.
Lue lisää
 
  
 
 
Erityiset pigmentoituneet luomet (NP) = melanosyyttiset luomet
 
Suttonin luomen (haloluomen) tunnistaa siitä, että pigmentoituneen luomen ympärille kehittyy valkoinen rengas tai kehä (=halo). Se on merkki siitä, että immuunijärjestelmä syystä tai toisesta yrittää poistaa luomea ja myös hyökkää välittömästi luomen ympärillä olevia melanosyyttejä vastaan. Nämä ovat nopeasti syntyneistä muutoksista huolimatta benignejä. Valppautta vaaditaan, mikäli kyse ei ole nuoresta henkilöstä ja jos halo luomen ympärillä ei ole symmetrinen, koska tällöin ei ole kyse halosta vaan mahdollisesti MM:n regressiosta.
 
 
Meyersonin luomi on äärimmäisen harvinainen. Siinä on kyse luomessa olevasta tyypin IV ekseemareaktiosta. On epäselvää, miksi niitä syntyy. Toiset ovat sitä mieltä, että tietyt Suttonin luomet ovat alkujaan Meyersonin luomia, mutta tämä ei yleisellä tasolla näytä pitävän paikkaansa potilastietojen valossa. Meyersonin luomea nähdään C-hepatiittipotilailla, joille annetaan interferonia korkeina annoksina, ja on mahdollista, että sytokiineilla on merkitystä tässä. Ne eivät ole maligneja.
 
 
Spilus nevus on läpimitaltaan muutamista senteistä kämmenpohjan suuruisiin leesioihin. Niissä voi olla taustapigmentaatiota, joka on hivenen tummempaa kuin ympäröivä iho, ja niissä on useita voimakkaammin pigmentoituneita alueita, joten Spilus nevus muistuttaa järveä pienine saarineen. Ne eivät sinänsä ole maligneja, mutta niitä on kontrolloitava säännöllisesti luomiklinikalla, koska niillä on hivenen kohonnut riski kehittyä MM:ksi.
 
   
 
Beckerin luomea esiintyy nuorilla aikuisilla, usein hartioiden tai lantion alueella. Siinä on kyse luomesta, jossa on normaali määrä melanosyyttejä, mutta jonka pigmenttipitoisuus on suurempi ja jossa kasvaa karvoja. Se voi harvoissa tapauksissa liittyä piileviin malformaatioihin.
 
Epidermaalisia luomia ovat esimerkiksi lineaarinen epidermaalinen luomi ja inflammatorinen lineaarinen verrukoottinen epidermaaliluomi (ILVEN). Ne eivät kuulu melanosyyttisiin luomiin.
 
 
 
Spitzin luomea kutsuttiin aikaisemmin beningniksi juveniiliksi melanoomaksi. Se voi olla joko pigmentoitumaton tuumori tai hiilenmusta melanosyyttinen tuumori, jolla on pseudopodeja koko periferian alueella. Dermoskopiassa niillä on luonteenomainen, hivenen merisiiltä muistuttava ulkonäkö.
 
 
Reedin luomi on vain Spitzin luomi, jota esiintyy nuorempien naisten jaloissa.
 
Sininen luomi. Tavallisesti käytetään englanninkielistä nimikettä 'blue naevus'. Tämä luomi sijaitsee dermiksessä ja on sen vuoksi sininen.
Lue lisää