Uutistiedote
PotilasLääkäri

Psoriasis:

Syitä

Ei tiedetä varmasti, miksi joillekin ihmisille tulee psoriasis. Kuitenkin tiedetään, että tämä sairaus on perinnöllinen ja että se voi olla kehossa piilevänä.
 
Psoriasis voi olla perinnöllistä
Vaikka psoriasis on perinnöllistä, se ei merkitse varmuudella psoriasiksen puhkeamista, jos toisella vanhemmista tai jollakin isovanhemmista on se. Jos molemmilla vanhemmilla on psoriasis, sairauden puhkeamisen riski on noin 50 prosenttia. Jos vain toisella vanhemmista on psoriasis, sairauden puhkeamisen riski on noin 15 prosenttia.
 
Psoriasis voi pysyä piilevänä, jolloin se ei tule koskaan näkyviin sairautena. Samoin psoriasis voi tulla, vaikka sitä ei esiinny kenelläkään sukulaisella. Psoriasiksen kehittyminen aiheutuu yleensä ulkoisista tekijöistä.
 
Tietyt kudostyypit lisäävät vaaraa
Psoriasis kehittyy immuunipuolustusjärjestelmän häiriön vuoksi. Se saa kehon ylireagoimaan, jolloin uusien ihosolujen tuotanto vauhdittuu.
 
On tieteellisesti todistettu, että tietyt kudostyypit moninkertaistavat psoriasiksen kehittymisen vaaran. Siksi tätä sairautta esiintyy tietyissä suvuissa enemmän kuin muissa.
 

Ulkoiset tekijät

 
Tätä kutsutaan Köbner-ilmiöksi. Se on saanut nimensä lääkäriltä joka huomasi, että aina kun hänen potilaansa sai hevosen pureman, puremakohtaan kehittyi psoriasista.
Ihovauriot
Infektiot
Stressi
Lääkkeet
Hormonit
 
Psoriasispotilaille on vaikea antaa ravitsemussuosituksia, mutta joillekin potilaille eläinrasvojen määrän vähentämisestä sekä siirtymisestä syömään paljon kalaa, vihanneksia ja hedlmiä on ollut hyötyä.
 
Monityydyttämättömät rasvahapot
Monityydyttämättömät rasvahapot luokitellaan omega-6-rasvahapoiksi (esimerkiksi maidossa, lihassa ja juustoissa) sekä omega-3-rasvahapoiksi (erityisesti kalassa). Monityydyttymättömät rasvahapot ovat tärkeitä solujen rakennusaineita. Ne toimivat immuunipuolustuksen välittäjäaineina niiden hälyttäessä esimerkiksi ihoon tulleesta halkeamasta.
 
Omega-6-rasvahapoista muodostuneilla välittäjäaineilla on taipumus yliaktiivisuudeen, joten ne voivat pahentaa psoriasista. Omega-3-rasvahapoista muodostuneilla välittäjäaineilla ei ole tällaista taipumusta. Siksi joillekin psoriasispotilaille voi olla hyötyä omega-3-rasvahappoja sisältävien kalojen (makrilli, lohi, silli) syömisestä sekä maidon, juuston ja lihan välttämisestä.
Ravinto
Alkoholi
Tupakointi
Sää