Klinikka   Epidemiologia   Patogeneesi   Histologia

Johdanto

Maligni melanooma on ihosyövän vakavin muoto. Se on toiseksi yleisin syövän aiheuttama kuolinsyy 15-35 -vuotiaiden ikäryhmässä.

Kolme olennaista olosuhdetta:

  1. Lasketaan, että 90-95 % tapauksista aiheutuu ylenmääräisestä auringonotosta ja ultraviolettivalolla toimivista rusketuslaitteista (solariumit). MM on sen vuoksi potentiaalisesti ehkäistävissä järkevällä auringossa oleskelulla. Ensisijainen profylaktinen tehtävä on lääkärillä tutkiessaan potilaita, joilla on luomia tai auringon pigmentoima iho.
  2. Iho on elin, jota voi välittömästi tutkia myös omatoimisesti. Potilaiden, joiden luomissa tapahtuu muutoksia, on hakeuduttava lääkärin tutkimuksiin. Usein kliinisissä tutkimuksissa hyvänlaatuisia luomia ja malignia melanoomaa on vaikea erottaa, ja alihoitaminen voi olla hengenvaarallista, kun taas ylihoitaminen turhan kirurgian muodossa voi olla vahingollista. Lisäksi leikkauksen ja koetulosten odotusaika aiheuttaa potilaalle usein psyykkistä stressiä. Dermatologian erikoislääkäreillä ja ihotautien osastoilla on valmius vähentää sekä ali- että ylihoitoa (vääriä negatiivisia ja vääriä positiivisia löydöksiä).
  3. Malignin melanooman ennuste korreloituu hyvin läheisesti histologiseen paksuuteen (nk. Breslowin luokitus). Tässä on kyse syöpämuodosta, jossa “ajoissa todettu syöpä voidaan parantaa kokonaan”. Kokeneille dermatoskopian käyttäjille diagnoosin määritys on mahdollista aikaisemmin, ja se on varmempi kuin pelkästään kliininen tutkimus.