Tilmeld nyhedsbrev
PotilasLääkäri

Teemat: Atooppisen ihottuman pitkäaikaishoito

Takrolimuusi ja pimekrolimuusivoiteet

Takrolimuusi

Takrolimuusivoide on erityisesti kehitetty atooppisen ihottuman hoitoon ja se on ollut markkinoilla Suomessa vuodesta 2002 alkaen. Samanaikaisesti markkinoille tulleen pimekrolimuusiemulsiovoiteen kanssa se on ensimmäinen todellinen uutuus atooppisen ihottuman paikallishoidossa yli 50 vuoteen.

Lyhyesti:

  • Takrolimuusivoide rauhoittaa tehokkaasti epidermiksen T-soluvälitteistä inflammaatiota.
  • Se soveltuu erittäin hyvin pitkäaikaishoitoon, koska se ei vähennä ihon kollageenisynteesiä pitkäaikaisessakaan käytössä vaan päinvastoin palauttaa sen normaalitasolle (Kyllönen et al. 2004).
  • Se sopii siten myös ohuille ihoalueille kuten kasvoihin, taipeisiin ja silmäluomille (Virtanen et al. 2006).
  • Sen on myös havaittu vähentävän atooppisen ihon stafylokokkikolonisaatiota (Remitz et al. 2001), veden haihtumista iholta (TEWL) (Granlund et al. 2001) ja mahdollisesti pitkäaikaisen ihottuman paranemisen kautta vähentävän atooppisten hengitystieoireiden esiintymistä (Virtanen et al. 2007). Näin ollen sen voidaan katsoa myös korjaavan ihon suojamekanismia.

Takrolimuusivoiteen teho ja turvallisuus

Takrolimuusivoiteen tehoa ja turvallisuutta on tutkittu laajalla pitkäaikaistutkimuksiin perustuvalla ohjelmalla keskivaikeaa-vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavilla lapsi-ja aikuispotilailla (Hanifin et al. 2005, Reitamo et al. 2008, Remitz et al. 2007). Sen teho on todettu paremmaksi kuin keskivahvoilla kortikosteroidivoiteilla (Reitamo et al. 2005) eikä erityisiä haittavaikutuksia alkuvaiheen ihon kuumotusreaktiota lukuunottamatta ole todettu. Siten se sopii käytettäväksi yksittäishoitona ilman paikallisglukokortikosteroideja, eli valmiste voi korvata ne kokonaan, jolloin niiden haittavaikutuksista päästään eroon.

Tärkein ero paikallisglukokortikosteroideihin on se että takrolimuusivoide ei ohenna ihoa pitkäaikaisessakaan käytössä, jolloin ihopotilas voi käyttää sitä niin kauan kunnes iho on hyvässä kunnossa – taukoja ei tarvita, jos ihotilanne ei sitä salli. Vähitellen iho alkaa pysyä kunnossa entistä pidempiä aikoja, hoitoa tarvitaan aiempaa vähemmän ja voiteen kulutus vähenee.

Hoidon tulokset
Noin 80-90% potilaista hyötyy selvästi pitkäaikaishoidosta takrolimuusivoiteella. Ensimmäisinä hoitokuukausina ihoinfektioita saattaa esiintyä hieman enemmän kuin kortikosteroidivoiteita käytettäessä mutta ero häviää hoidon edetessä. Varsinaisia immunosuppressiivisia vaikutuksia ei ole havaittu, päinvastoin viivästynyttä soluvälitteistä immuniteettia tutkittaessa takrolimuusivoiteella hoidettujen potilaiden ihon immuniteetin on huomattu vahvistuvan (Mandelin et al. 2008).

Ylläpitohoito
Takrolimuusivoiteen käyttöä atoopisen ihottuman ylläpitohoitona 2-3 kertaa viikossa on selvitetty useissa tutkimuksissa, kun ihottuma on ensin hoidettu mahdollisimman hyvään kuntoon tarvittavan pitkällä päivittäisellä hoitojaksolla (Wollenberg et al. 2008, Breneman et al. 2008, Paller et al. 2008, Thaci et al. 2008). Pahenemisvaiheet hoidetaan jälleen tarvittavan pituisella päivittäisellä takrolimuusivoidekuurilla. Lumelääkeylläpitohoitoon verrattuna takrolimuusivoide:

  • esti selvästi lapsilla ja aikuisilla ihottuman pahenemisvaiheita ja vähensi oireisia päiviä.
  • Lisäksi voidetta kului vähemmän ja sivuvaikutukset olivat vähäisempiä kuin lumeryhmässä eli tavanomaisessa jaksottaisessa hoidossa (Wollenberg et al. 2008).


Pimekrolimuusi

Pimekrolimuusiemulsiovoide muistuttaa molekyylirakenteeltaan läheisesti takrolimuusivoidetta mutta on teholtaan kuitenkin selvästi miedompi vastaten lähinnä mietoja kortikosteroidivoiteita. Haittavaikutuksiltaan takrolimuusi- ja pimekrolimuusivalmisteet ovat samankaltaisia (Paller et al. 2005). Myös pimekrolimuusia on tutkittu laajalti lapsilla ja aikuisilla lievän – keskivaikean atooppisen ihottuman pitkäaikaishoidossa. Sen ei ole havaittu aiheuttavan ihoatrofiaa, joten myös se sopii ohuille ihoalueille ja pitkäaikaiseen käyttöön.

Kenelle sopii?

Hoidon riskit

Vasta-aiheet